search slide
search slide
pages bottom

Thuiswerken en besparen vanaf huis!

Thuiswerken en besparen vanaf huis!

Het ontstaan van mijn thuiswerk traject en besparen vanaf huis:

na de geboorte van mijn oudste dochter ben ik fulltime blijven werken en was mijn man huisman. Mijn man heeft in heel Europa gewoond en gewerkt en woonde toen ik hem leerde kennen 5 hoog in Amsterdam en werkte daar in een kunstnijverheidswinkel. Voor mij was Amsterdam geen optie waar ik kinderen wilde laten opgroeien. Hoewel mijn man al ruimdertig jaar in Europa woont en werkt blijft hij in de Achterhoek een “buitenlander” en komt moeilijk aan het werk. Ik had hier een goed betaalde baan en de keuze was dus niet zo moeilijk.

Het is nu goed dat ik thuis de opvoeding van de kinderen doe; mijn man is heel goed in verzorgen en toen de kinderen klein waren liep dat ook prima. Voor opvoeden van kinderen zijn grenzen en regels ook noodzakelijk en daar is hij niet zo sterk in. In 2002 kreeg ik mijn ontslag en zat dus ineens thuis. Toen ik nog geen kinderen had ik al wel een cursus zonnekindpoppen maken gevolgd en voor mijn nichtje viltpoppen gemaakt. Toen mijn oudste dochter naar de vrije peuterspeelzaal ging en ik daar de jaartafel zag was ik gelijk weer helemaal verkocht en begon voor mijn eigen kinderen mooie viltcreaties te maken.

Toen de kinderen wat groter werden en ik een aantal jaren hobbymatig bezig was geweest vond ik het tijd worden om mijn grenzen te verleggen en mijn eigen atelier te starten.

De oorsprong voor mijn creaties ligt eigenlijk rond de eeuwwisseling. Toen werden in plattelandsdorpen in Zwitserland en Duitsland lappen aankleedpoppen gemaakt . Deze poppen pasten goed bij de ideeën rond de eerste vrije scholen die daar ontstonden. Inmiddels zijn er heel veel ateliers die poppen ontwerpen, iedere seizoen komen er weer heel veel nieuwe ontwerpen uit. Er zijn ook veel boeken voor viltpoppen, wolvilten en zonnekindpoppen, kortom keuze genoeg.

De naam ‘Atelier de Vier Jaargetijden’, is ontleend aan de natuur; met een jaartafel in huis kun je de wisselingen van de seizoenen goed volgen en ervaar je meer van wat er buiten in de natuur gebeurt. Mijn nichtje is op jonge leeftijd gestorven en tijdens de uitvaartmis werd de Vier Jaargetijden van Vivaldi prachtig gespeeld en dat is me altijd bij gebleven.

Het bijzondere van handgemaakte poppen

In een handgemaakte pop leg je tijdens het maken ook een beetje van jezelf, de pop neemt de geur van je kindje aan, een lappenpop verandert van uitdrukking al naar gelang de stemming van je kind, een lappenpop heeft geen interessant mechanisme waardoor kinderen niet in de verleiding kunnen komen om op onderzoek uit te gaan en de pop kapot maken, een handgemaakte knuffelpop is een uniek exemplaar met veel liefde en zorg gemaakt.

Plactic poppen vind ik niet lekker aanvoelen, deze poppen bevatten vaak gif, poppen hebben vaak een stereotype glimlach en stimuleren daardoor niet de fantasie van het kind, plastic poppen worden door grote machines gemaakt is dus massaproduktie. Een goed voorbeeld van zo’n massaproduct is Babyborn, die door een goed uitgekiende reclamecampagne een wereldsucces is. Persoonlijk vind ik deze pop niet zo mooi, ik vind de gezichtsuitdrukking ook erg boos. Mijn kinderen hebben Babyborn wel eens geleend uit de spelotheek alsmede barbiepoppen maar ze vonden ze toch niet zo mooi.

Mijn materialen koop ik in bij de groothandel

Kinderfeestjes

Dit handwerk is heel erg leuk voor kinderen. Kleine kinderen kunnen bv. toverballetjes, dreads of armbandjes vilten. Oudere kinderen kunnen wolprikken of een mooie wolfee maken en ook al een klein pakketjes maken. Als ik in de speeltuin/zwembad zit staan er altijd veel kinderen om mijn heen die met veel belangstelling vragen wat ik aan het doen ben!
ik heb jaren geleden voor mijn oudste dochter een mooie zonnekindpop gemaakt en die wordt intensief gebruikt. Ze is nu 9 jaar en haar pop Dunya gaat mee naar bed en is alles voor haar. Voor mij is het heel erg fijn dat ze zoveel speelt met haar pop en dat geeft veel voldoening. Voor mijn jongste dochter ook een mooie pop gemaakt maar helaas is dat niet zo’n poppekind.

Dit werk geeft kinderen rust in onze drukke tijd. Ze moeten zoveel; de zgn. achterbankkinderen die van het ene clubje naar het andere clubje worden gebracht en dan ook nog naar de buitenschoolse opvang moeten en nooit meer gewoon eens een keertje thuis kind kunnen zijn.

Ik ben nu bezig met het uitwerken van kinderfeestjes die ik wil gaan aanbieden in mijn atelier.

Workshops in woonkamer

op een kleine slaapkamer is de voorraad van mijn atelier gehuisvest maar geen plaats om workshops te geven. Daarom doe ik het in mijn huiskamer en dat is natuurlijk heel gezellig.

De vraag naar workshops zou wat mij betreft wel wat meer kunnen; veel vrouwen werken buitenshuis, maar ook veel vrouwen gunnen zich niet de tijd om zelf iets te maken en kopen liever iets kant en klaar in de winkel.

Publiciteit en klantenwerving

Ik krijg klanten door mijn website, via mond op mond reclame, ik sta op beurzen en markten, via de vrije school van mijn kinderen,via de folders die ik in de omgeving verspreid. Mijn zus heeft mij geholpen met de tekst van de folder, het logo is ontworpen door juf Nicole van school en hij is gedrukt door een vader van school.

Wat ik verder nog aan moet werken is dat ik moet leren om mezelf en mijn atelier beter te leren verkopen, ik ben nog veel te bescheiden.

Waarom ik het leuk vind

het dagelijks mogen werken met de prachtige kleuren wol,vilt en anderen materialen geeft me een heerlijk blij gevoel. Als ik zo bezig ben kan ik me ook helemaal ontspannen en raak alle stress kwijt. Dat ik mijn eigen beslissingen kan nemen bevalt me ook heel goed. Minder leuk is dat ik toch heel veel tijd kwijt ben aan administratieve zaken

Combinatie met moederschap

Omdat ik aan huis werk is het redelijk te combineren met mijn eigen kinderen. Ik probeer zo veel mogelijk s’ morgens te werken als de kinderen naar school gaan, de jongste dochter is al om 13. 15 uur uit. s’ Middags is er wat minder tijd i.v.m zwemles, bibliotheek, vriendinnetjes enz.

‘s Avonds als de kinderen naar bed zijn probeer ik ook nog wat te werken maar dat valt in de praktijk tegen; ik heb lieve kinderen maar ze slapen helaas slecht in en het is regelmatig 21.30 uur als ze eindelijk slapen en dan zit ik vaak achter de pc om administratie te doen en bijlezen op diverse mailingslijsten .

Ik ben veel tijd kwijt aan het atelier, ik schat wel meer dan 40 uur per week. Als ik in de speeltuin zit o.i.d. dan neem ik ook altijd werk mee en in de weekenden ben ik ook wel altijd met iets bezig . Omdat het allemaal handwerk is kost het heel veel tijd.

Het werk in huis verdelen mijn man en ik meestal zoals het uitkomt maar vaak doet mijn man de grote boodschappen , de douche en stofzuigt de bovenverdieping, de achtertuin en s ‘avonds de afwas. De opvoeding doe ik grotendeels omdat ik wat consequenter ben.

Thuiswerk vacatures lees meer hier

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *